- Αμένοφις ή Αμενχοτέπ
- Όνομα τεσσάρων φαραώ της Αιγύπτου της 18ης δυναστείας (16ος–14ος αι. π.Χ.). Το όνομα Αμενχοτέπσημαίνει «ο Άμμων είναι ευχαριστημένος».
1. Α. Α’ (1570 – 1524 π.Χ.). Γιος του Άμαση Α’ και ιδρυτής της 18ης δυναστείας, ανέλαβε τον θρόνο το 1545 π.Χ. Αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της χώρας του και έχτισε πολλούς ναούς, ενώ έδωσε βάρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Επανέκτησε περιοχές του Νείλου που είχε πρώτος κατακτήσει ο Σέσωστρης Γ’ και κυρίευσε τη Συρία έως τον ποταμό Ευφράτη.
2. Α. Β’ (; – 1422 π.Χ.). Στα χρόνια της βασιλείας του (1448-22 π.Χ.) σταθεροποίησε την αιγυπτιακή κυριαρχία στην Ασία, εξουδετερώνοντας και μια εξέγερση στη Συρία. Ο ίδιος αναδείχΘηκε σπουδαίος αθλητής, φίλος των αρματοδρομιών και της τοξοβολίας.
3. Α. Γ’ (; – 1372 π.Χ.). Στην περίοδο της βασιλείας του (1411-1372 π.Χ.) η Αίγυπτος παρουσίασε μεγάλη καλλιτεχνική ακμή, ιδιαίτερα στις Θήβες. Από το μεγάλο ταφικό μνημείο που ίδρυσε στην πόλη, σώζονται οι περίφημοι Κολοσσοί του Μέμνονα, γιγαντιαία αγάλματα που τον παριστάνουν.
4. Α. Δ’ (; – 1358 π.Χ.). Γιος του προηγούμενου, υπό την επιρροή του οποίου και της μητέρας του, κατά τη βασιλεία του (1372-58) θέλησε να περιορίσει τη μεγάλη δύναμη του θηβαϊκού ιερατείου του Άμμωνα και επιχείρησε ριζική θρησκευτική μεταρρύθμιση, η οποία απέβλεπε να αντικαταστήσει τον πολυθεϊσμό της παράδοσης με τη λατρεία του Ατόν ή Ατούμ, του ζωοδότη ηλιακού δίσκου. Άλλαξε μάλιστα το όνομά του σε Αχενατόν (αρεστός στον Ατόν) και ίδρυσε νέα πρωτεύουσα στη σημερινή Τελ ελ Αμάρνα, όπου μαζί με τη σύζυγό του Νεφερτίτη, αφοσιώθηκε στη λατρεία της νέας θεότητας προς τιμήν της οποίας συνέθεσε και ύμνους. Στην εποχή του, παρουσίασαν μεγάλη άνθηση οι τέχνες.
Ο Αμένοφις Β’, που οδήγησε τον αιγυπτιακό στρατό έως τον Ευφράτη στην ανατολή και μέχρι τον τέταρτο καταρράκτη του Νείλου στον νότο, υπήρξε προστάτης των τεχνών (Αιγυπτιακό Μουσείο, Τορίνο).
Dictionary of Greek. 2013.